Syror och baser - med rödkål!?

Svårighetsgrad: I
Lämpar sig för: åk 7 +
Kräver ingen labvana

Visste du att rödkål innehåller ett färgämne som reagerar om ett ämne är surt eller basiskt? Tack vare det kan du på ett enkelt sätt ta reda på pH-värdet på läsk, saltsyra, citron eller blåbärssaft. Det fungerar såklart även på okända kemikalier som du är nyfiken på.


Vad ska du ha på dig?


Laborationen kan göras ofarlig men även då är det bra om du använder labrock eftersom rödkålssaft kan fläcka dina kläder. Använder du dig av kemikalier ska du ha på dig labrock och skyddsglasögon.

Material:

En burk rödkål
Sil
En stor bägare
Flera små bägare
Pipetter

Ämnen som ska testas
ex sockerdricka, citronsaft, apelsin, te, saltsyra, destillerat vatten, natriumkarbonat osv.

Såhär gör du:

Sila bort rödkålen och häll rödkålssaften i den stora bägaren. De ämnen du vill testa pH-värde på häller du upp i varsin bägare. Tillsätt 5-10 droppar rödkålssaft till varje liten bägare med hjälp utav en pipett. Rör runt.

Lycka till!


Klicka här för att se våra bilder och läsa om vårt resultat från laborationen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0