Resultat: rödkålsindikatorn

Det färgämnen som rödkålen innehåller heter antocyaniner. Antocyaniner finns i växternas cellsaft och färgar växten. Har du någonsin undrat varför löven blir röda om hösten eller varför blåbär är just blå? Då är antocyaniner svaret.

Antocyaniner blir röda i sur lösning, violetta i nära neutral lösning och blå i basisk. Dessutom bildas en gul färg i starkare basisk lösning när färgämnet bryts ned. Rödkål ger ingen exakt pH bestämning, men en uppskattning om hur surt eller basiskt ett ämne är.

Färgämnena som färgar vätskorna bryts ner efter ett tag, speciellt vid starka koncentrationer. Det resulterar i att färgen bleknar så var snabb och ta ett foto.




Medsols från lila-lösning till vänster: pH ca 8 (natrium----), pH ca 7 (vatten), pH ca 4 (citronsyra), pH ca 2 (saltsyra), ph ca 12 (natrium---)

.
Från vänster: kranvatten med koksalt, kranvatten, destvatten. Ser ni nyansskillnaderna?




från vänster: pressad apelsin, tvättmedel löst i vatten, pressad citron. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0