Farosymboler

Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) håller just nu på att verkställa ett nytt system för märkning av kemikalier, som ska gälla i hela EU. Det lär dock ta ett tag innan detta blir svensk standard, så för tillfället är det bäst att ha de gamla vanliga ikonerna som måttstock.

Eftersom kemikalier oftast kan vara direkt farliga vid oförsiktig eller felaktig användning finns det ett utarbetat system för att snabbt avgöra risker. Farosymboler kallas de klart orangea ikonerna, som alla beskriver egenskaper som ämnet i fråga har. Ha alltid dessa i åtanke när du arbetar i ett laboratorium, och vidtag åtgärder för att förhindra olyckor.

  
Måttligt häsloskadlig (V)
Måttligt hälsoskadliga produkter kan ge skador vid kontakt med stora mängder av ämnet/beredningen.

  
Frätande (C)
Frätande produkter som kan ge smärtsamma eller svårläkta sår. Anger även produkter med starkt korrosiva egenskaper

  
Giftig (T) / (T+)
Giftiga produkter som kan orsaka förgiftningar redan i små mängder. Var noga med att inte andas in eller smaka på kemikalier med denna märkning.


  
Explosivt (E)
Produkter med denna symbol som kan reagera explosivt och därigenom orsaka personskador och materiell förödelse. Ha alltid en lärare som övervakar när du laborerar med explosiva ämnen! 

  
Brandfarligt (F) / (F+)
Produkter som har denna märkning har låg flampunkt. Det betyder att de kan lätt fatta eld, ibland även självantända. Öppen eld får inte förekomma i närheten av förpackningar med dessa produkter.

  
Oxiderande (O)
Oxiderande ämnen kan reagera häftigt med brännbara ämnen.

  
Miljöfarligt (N)
Rena ämnen som kan skada vattenmiljön eller annan miljö. Ämnet får inte kastas med de vanliga soporna. Symbolen används ej för beredningar.

  
Irriterande (Xi) / (Xn)
Irriterande produkter kan orsaka allergiska besvär, rodnad eller sveda. Har du astma eller andra problem med luftvägarna ska du vara försiktig när du hanterar dessa ämnen. Symbolen kan även stå för att kemikalien är hälsoskadlig.

Bilder och text publicerade med tillståd från Umeå universitet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0