Säkerhet

Att arbeta i ett laboratorium är inte bara kul och utbildande, det kan lätt bli farligt om man inte är uppmärksam på vad man gör, och på vad man bör göra om något går fel. Därför har vi samlat tips, råd och beskrivningar som du alltid bör ha i åtanke när du laborerar.


1988 skrev American Chemical Society en artikel om säkerhet i samband med kemiska experiment, som bland annat innefattade listan nedan. Den är avsedd för experiment som man visar för en publik, men den är fortfarande mycket relevant om man arbetar ensam eller i grupp, helt för sig själv. Efter som reglerna är kortfattade har vi valt att tolka dem, lägga till exempel och även egna kommentarer.

Den som utför kemiska experiment inför publik måste:

  • Känna till egenskaperna för de substanser och kemiska reaktioner som är involverade i alla demonstrationer som presenteras.

Detta är det viktigaste i hela listan. Läs alltid instruktionerna för varje laboration noga! Ta reda på hur ämnena du handskas med kan tänkas reagera, både i experimentet och om något utförutsägbart skulle hända. För att lättare få översikt över detta finns i många fall farosymboler kopplade till ämnen som kan vara hälsofarliga (se Farosymboler). Fråga alltid istället för att chansa.

  • Ta reda på alla lokala regler och förordningar och se till att hålla sig inom dessa.

Eftersom många länder har olika bestämmelser angående kemiskt avfall och dylikt, bör du alltid ta reda på hur du ska ta hand om detta för varje plats du laborerar på. Utöver detta kan säkerhetsnivån på olika laboratorium skilja något enormt. Det är därför viktigt att du tar reda på placeringen av säkerhetsutrustning och hur den används, vid varje enskilt laboratorium du besöker (se Arbetsmiljöverket)

  • Bära lämpligt ögonskydd vid alla kemiska demonstrationer.

Du ska alltid ha på dig skyddsglasögon så fort du experimenterar med något som kan tänkas påverka dina ögon. För säkerhets skull rekommenderar vi att du alltid har på dig skyddsglasögon när du laborerar, då det inte bara är kemikalier som kan skada dina ögon. Tänk på att även glassplitter etc. kan förekomma när en olycka inträffat.

  • Varna publiken att hålla för öronen när höga ljud förväntas.

Även när du laborerar själv är det viktigt att skydda din hörsel, håll för öronen eller använd öronproppar, och kom ihåg att varna andra runt omkring dig.

  • Planera demonstrationerna så att skadliga mängder av vådliga eller giftiga gaser (t ex NO2, SO2 eller H2S) inte släpps ut i lokalen.

Ett utmärkt sätt att göra detta är att arbeta i ett dragskåp, och att använda sunt förnuft.

  • Förse experimentet med en skyddsskärm eller annat lämpligt skydd när det finns minsta risk att ett kärl, delar därav, eller dess innehåll kan slungas iväg med sådan kraft att det kan orsaka skada på person eller egendom.

Generellt sätt vill vi avråda från experiment som innefattar denna risk, men om du vill utföra det tänk på alltid förhindra olyckan. Var fokuserad på en sak i taget och gå alltid systematiskt till väga.

  • Se till att en brandsläckare finns till hands när minsta risk för brand föreligger i samband med experimentet.
  • Aldrig själv smaka på eller uppmana åskådare att smaka på substanser som inte är avsedda som livsmedel.
  • Aldrig utföra demonstrationer där man utsätter kroppsdelar för fara, t ex genom att stoppa torris i munnen eller doppa händer i flytande kväve.
  • Aldrig använda "öppna" kärl som innehåller flyktiga och giftiga substanser, som t ex bensen, koltetraklorid, koldisulfid eller formaldehyd.

Du bör gå till väga precis likadant som vid punkt 5. Arbeta i dragskåp!

  • Tillhandahålla skrivna utförandeinstruktioner med risk- och kvittblivningsinformation för varje experiment, när publiken uppmanas att upprepa något experiment som förekommer i demonstrationerna.
  • Se till att lämpliga avfallsbehållare finns och att substanser som är farliga för miljön tas om hand på ett betryggande sätt.

© Copyright, American Chemical Society, 1988. Published with permission.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0