Resultat: brinnande sedeln



Det är viktigt att du ha värmeskyddande hanskar när du labbar med eld! Börjar det brinna i sedlen är det även bra att ha ett grytlock att kväva elden med.


Se till att doppa sedlen noga. Det är vätskan som både får sedeln att brinna, men som också skyddar den från att ta skada av elden.



Stora lågor slår ut från sedlen men vi lovar: du kommer fortfarande kunna handla med den!


Doppar du inte sedlen ordentligt i t-röd lösningen kommer den se ut såhär efter du satt eld på den.

Förklaring till experimentet:

Nyckeln till att lyckas med det här experimentet är exakt rätt blandning av etanol (T-röd) och vatten. Om man har rätt lösning kommer elden ifrån den brinnande etanolen att torka ut allt vatten, samtidigt som det själv brinner bort. Resultatet blir då en helt oförstörd, torr sedel som fortfarande fungerar utmärkt att betala med.

Om man däremot inte har rätt blandning, har man antingen för mycket eller för lite vatten. När det inte finns tillgång till tillräckligt med vatten kommer värmeenergin från lågorna att först torka ut sedeln, men sedan fortsätta verka genom att bränna upp den. Motsatsen sker om man har för mycket vatten. Då kommer sedeln inte alls fatta eld, eller fortsätta att vara genomblöt efter en kort låga.

Det är viktigt att snurra sedeln medan man utför experimentet, för att värmen ska fördelas och torka sedeln jämt, annars är det lätt hänt att en sida av sedeln brinner upp, medan den andra fortfarande är våt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0