Projektarbetet laborera mera

Hej! Du har klickat dig in på laborera mera hemsida, som är en del av ett gymnasialt projektarbete. Syftet med denna hemsida är att göra Dig intresserad av kemi.

Vi som driver laborera mera heter Mattias Hult och Sofia Felding. Vi går tredje året Bladins gymansium med naturvetenskaplig inriktning. Under läsåret 09-10 jobbar vi med vårt projekt och denna hemsidan.

Ursprungsidéen till laborera mera kläcktes redan under sommarlovet 2009. Tanken på ett praktiskt arbete lockade och vi ville bygga något som var inspirerande och utbildande. Valet av en kemisk inriktning fall sig naturligt då vi båda tycker ämnet är intressant. Frågeställningen som vi har till projektet, och hoppas kunna besvara i april då projektet ska bedömmas och utvärderas, är:

Kan vi öka intresset för kemi genom att använda vår hemsida att förmedla klassiska kunskaper på?

Viktigt!
Innan du börjar laborera ber vi dig läsa igenom avsnittet säkerhet. Där går vi igenom hur du på ett säkert sätt utför laborationer och dessutom ger dig små kemiska tips.

Kom i kontakt med laborera mera

Vill du veta mer om projektet? Har du frågor angående någon laboration? Vill du komma i kontakt med oss?

E-mail:

[email protected]
[email protected]

Telefonnummer till Bladins växel:

040-30 08 85

Adress till Bladins:


Bladins Gymnasium
Nordlinds väg 86
217 48 Malmö



Riskbedömningar

Arbetsmiljöverket har sammanställt en artikel som behandlar den juridiska delen av skol-laborationer, men som också ger råd angående hur man ska gå till väga på bästa sätt. Detta är en utmärkt hjälp till både elever och lärare, och deras råd rekommenderas starkt.

Du finner dem på följande länk:
http://www.av.se/teman/skolan/iskolan/kemilaborationer.aspx


Vad ett laboratorium bör innehålla

Säkerheten i lokalen är ofta minst lika viktig som ditt eget sunda förnuft och riskmedvetande. Ett väl utrustat laboratorium bör innehålla:

·         Dusch

·         Ögondusch

·         Brandsläckare & brandfilt

·         Tvål och papper

·         Tillgång till vatten

Dessutom ska det tydligt framgå (t.ex. genom skyltning), hur säkerhetsverktygen ska användas, såväl som möjliga nödutgångar.


Skum-ormen

Svårighetsgrad: I
Lämpar sig för: Lärardemonstration
Kräver labbvana och ska inte utföras hemma

En till synes stabil blandning skjuter i höjden, och sprider ut sig lik en orm. Väldigt coolt och effektfullt, men varför sker det?

Vad ska du ha på dig?

Skyddsglasögon
Skyddande handskar
Labbrock

Laborationen ska helst utföras i dragskåp.

Material:

Ett avlångt glasrör
Kaliumjodid
Väteperoxid
Diskmedel
Skyddande underlag. Vi använde oss utav ett plastfat med kanter.

Såhär gör du:

Gör en lösning av diskmedel och väteperoxid. Mängden beror på storleken på röret ni gör den i, men vi kan rekommendera ca. 5 ml diskmedel till 25 ml väteperoxid till ett 250 ml rör. Rör glasröret i en cirkulär rörelse så att blandningen rörs om. Tillsätt sedan ungefär 1 krm kaliumjodid. Observera att reaktionen startar omedelbart.

Laborationen måste utföras på ett skyddande underlag eftersom jod kan orska fula fläckar. Jod kan även vara irriterande för ögon och näsa, så det är bra om labben utförs i ett dragskåp.

Lycka till!

Klicka här för att se våra bilder och läsa om vårt resultat från laborationen.


Den brinnande sedeln

Svårighetsgrad: III
Lämpar sig för: Lärardemonstration
Kräver lite labbvana, (Genomför inte detta hemma)

Sedeln brinner klart och tydligt, men den tycks inte ta någon skada av det.

Vad ska du ha på dig?

Skyddsglasögon
Värmetåliga handskar

Material:

T-röd
Vatten
Skål
Tång
Tändstickor

Såhär gör du:

Blanda en lösning bestående av: 62 ml T-röd och 38 ml vatten. Doppa sedeln i lösningen, och se till att hela sedeln är genomvåt. Låt den droppa av i några sekunder innan den tänds på. Medan den brinner, se till att snurra den hela tiden.

Lycka till!

Klicka här för att se våra bilder och läsa om vårt resultat från laborationen.


Resultat: skumormen




Notra att ingen reaktion sker förrän kadiumjodidet hälls i





Förklaring till experimentet: 

När kaliumjodiden tillsätts till lösningen reagerar den med väteperoxiden. Väteperoxiden sönderfaller då i vatten och syre. Efter som syrgas som namnet antyder är en gas, kommer den precis som alla andra gaser att söka sig åt alla möjliga håll. På grund av glasröret som reaktionen sker i kan den bara förflytta sig uppåt, och när den gör det tar den med sig resten av lösningen som framstår som en skumartad massa.


Resultat: brinnande sedeln



Det är viktigt att du ha värmeskyddande hanskar när du labbar med eld! Börjar det brinna i sedlen är det även bra att ha ett grytlock att kväva elden med.


Se till att doppa sedlen noga. Det är vätskan som både får sedeln att brinna, men som också skyddar den från att ta skada av elden.



Stora lågor slår ut från sedlen men vi lovar: du kommer fortfarande kunna handla med den!


Doppar du inte sedlen ordentligt i t-röd lösningen kommer den se ut såhär efter du satt eld på den.

Förklaring till experimentet:

Nyckeln till att lyckas med det här experimentet är exakt rätt blandning av etanol (T-röd) och vatten. Om man har rätt lösning kommer elden ifrån den brinnande etanolen att torka ut allt vatten, samtidigt som det själv brinner bort. Resultatet blir då en helt oförstörd, torr sedel som fortfarande fungerar utmärkt att betala med.

Om man däremot inte har rätt blandning, har man antingen för mycket eller för lite vatten. När det inte finns tillgång till tillräckligt med vatten kommer värmeenergin från lågorna att först torka ut sedeln, men sedan fortsätta verka genom att bränna upp den. Motsatsen sker om man har för mycket vatten. Då kommer sedeln inte alls fatta eld, eller fortsätta att vara genomblöt efter en kort låga.

Det är viktigt att snurra sedeln medan man utför experimentet, för att värmen ska fördelas och torka sedeln jämt, annars är det lätt hänt att en sida av sedeln brinner upp, medan den andra fortfarande är våt.


Resultat: Fingeravtryck II

Vad är det som händer?

Förklaringen till denna laboration är mycket enkel: det är färgpartiklarna som fastnar på fettet i fingeravtrycket. Denna metoden är  den vanligaste för att framkalla fingeravtryck, även professionellt.
Hade du svårt att framkalla dina fingeravtryck kan du nästa gång prova att gnugga ett finger mellan ögonbrynen. Då fettas fingret en smula.



Här borstar vi rödpulver på en fösterruta. Två avtryck har redan trädit fram.




Fingeravtryck på en bit tejp som placerats på en pappersbit.


Denna laborationen är både enkel och rolig att göra. Dessvärre kan rödpulvret kan i vissa fall vara svårt att få tag på och måste ibland specialbeställas.

Fingeravtryck II

Svårighetsgrad: I
Lämpar sig för: åk 6+
Kräver ingen labvana

Att lyfta fram fingeravtryck från ytor är ett sätt att avslöja skurkar. Den här metoden lämpar sig för avtryck gjorda på bl a plast, fönster, träytor och dörrar. 

Vad ska du ha på dig?


Skyddsglasögon

Material:

Rödpulver
Pensel
Tejp

Såhär gör du:

Gnugga din tumme mot pannan och gör ett avtryck på t ex ett fönster eller en whiteboardtavla i laborationssalen. Doppa penslen i rödpulver och dutta försiktigt på fingeravtrycket som kommer att träda fram. För att "spara" fingeravtrycket - sätt en lång tejpbit mot fingeravtrycket och vik sedan tejpen dubbel.

Lycka till!

Klicka här för att se våra bilder och läsa om vårt resultat från laborationen.

RSS 2.0